26

Coffee, tea or me?

Screen Shot 2016-05-03 at 23.50.49

Jeg var ikke mere end tre måneder gammel, første gang jeg blev slæbt med ombord et fly.
Jeg blev født i England, og eftersom begge mine forældre er danskere og hele min lille familie er godt spredt rundt i det danske land, skulle jeg med på tur og vises frem.
Sådan fortsatte det igennem hele min barndom. Jeg fløj gennemsnitligt 4-5 gange om året, og det er nok her, at min kærlighed til luftfart er begyndt.
Jeg husker tydeligt engang jeg var på vej til Mauritius med min familie, og stewardessen påpegede hvor flot mit hår stadig sad efter så lang en flyvetur, og at jeg burde blive stewardesse en dag – jeg var 13 år gammel. Jeg var pavestolt over mine evner til at holde styr på fritsen, og var stensikker på at det var oppe i sådan et jernrør jeg hørte til.

Som årene gik, blev den ‘drøm’ pakket godt væk, og i løbet af mine vilde teenage år fik jeg et hav af gode ideer omkring hvad jeg ville med mit liv når jeg blev voksen. Jeg tog et sabbatår, hvor jeg blandt andet arbejdede på Tenerife i 5 måneder, og derefter startede jeg på Markedsføringsøkonom uddannelsen i Århus. Hold kæft, hvor var det noget lort (undskyld mit sprog). Jeg var så træt af at gå i skole, og vidste det ikke var noget for mig på det tidspunkt. Jeg gad det slet ikke nok.
Jeg har en veninde, der arbejdede som stewardesse på det tidspunkt. Hun fik mig overtalt til at sende nogle ansøgninger afsted til forskellige flyselskaber og inden jeg kunne nå at vende mig om var jeg droppet ud af erhvervsakademiet efter 1 semester, og startede på ‘Stewardesse skole’ hos Thomas Cook Scandinavia i København. Jeg havde tænkt mig, at jeg lige kunne nuppe en sommerkontrakt, og i mellemtiden finde ud af hvad der skulle ske i mit kaotiske liv.

Screen Shot 2016-05-03 at 23.43.08 Screen Shot 2016-05-03 at 23.41.23 Screen Shot 2016-05-04 at 00.09.49

Jeg fløj for Thomas Cook i næsten 2 år. Jeg ser tilbage på de år, som nogle af de bedste i mit liv. Jeg er LYKKELIG for at det var der jeg startede min karriere som ‘desse. Jeg havde base i gode gamle Billund, hvor jeg var en af de yngste ansatte i kabinen. De fleste af de kabineansatte i Billund havde fløjet sammen i 12+ år, og jeg lærte så ufatteligt meget af dem. Det eneste negative ved at have Billund-base hos Thomas Cook var, og stadig er, at det er en meget lille base, der til tider er præget af stille-perioder hvor der ikke er brug for så mange i kabinen. Jeg flyttede derfor over til Jet-Time, hvor jeg arbejde i godt og vel 2,5 år. Min tid hos Jet Time var lidt noget andet. Hold op, hvor havde vi travlt. Der var i hvert fald ikke mangel på flyvninger! Jeg fløj konstant, og havde base i Billund, Kastrup og Helsinki – men jeg elskede det! Jet-Time flyver passagerer fra hele skandinavien til de almindelige charterdestinationer rundt omkring, og til tider bliver kabinebesætningen også udlånt til andre flyselskaber, og må flyve fra helt andre lande end de plejer. De bliver også brugt flittigt hvis firmaer skal have fløjet ansatte til møder i udlandet, hvis et sportshold skal spille kamp et andet sted end Danmark og endda også hvis soldater skal fragtes rundt. Det var SÅ spændende – men også hårdt.

Realiteten

Jeg tror ikke helt jeg vidste hvad jeg gik ind til, da jeg startede som stewardesse. I gode gamle dage var det meget glamourøs at være stewardesse hvor forholdene, lønnen og selve arbejdet var lidt noget andet end hvordan det er i dag. Hos Jet-Time f.eks, havde man sjældent mere end et døgn i udlandet når man var på ‘layover’, og for det meste forgik det kun på de kanariske øer. Ikke noget med en uge på Maldiverne, eller en forlænget weekend i Paris.
Jeg fik at vide helt i starten, da jeg begyndte på ‘desse skolen’, at man skulle se jobbet som en livsstil og ikke et arbejde. Enten blev det, at være stewardesse, din hverdag og en stor del af din personlighed, eller så holdte man ikke længe i branchen. Sådan er det.
Stewardesser laver så meget mere end servere øl og peanuts, og ligge på stranden et par dage om ugen. Vi agerer som politi, sygeplejersker, tjenere og psykologer når vi er på arbejde. Vi er trænet i førstehjælp, og får den genopfrisket ofte. Det er nok fordi vi har brug for det mere end man umiddelbart tror. Sygdomstilfælde sker ofte ombord, og i værste fald skal man også håndtere dødsfald. Alt dette, imens man sørger for 12B har fået sin kaffe med mælk og 1F stadig er okay fordi hun er hysterisk og bange for at flyve. Multi-tasking på højt plan, kan jeg lige fortælle dig.

Min døgnrytme var helt ude af balance dengang jeg fløj. Jeg sov næsten aldrig, spiste når der var tid til det og mine fødder var ØDELAGTE af gå rundt i de skide sko hele tiden. Jeg havde skridttæller på en dag jeg fløj fra København til Las Palmas og tilbage igen. 11km havde jeg gået på den tur. Det er virkelig mange gange op og ned af midtergangen!
Udover det gik jeg glip af så mange socialebegivenheder. Jeg så aldrig min familie, og mine veninder holdte næsten op med at invitere mig til ting, fordi de godt vidst jeg sansynligvis ikke var hjemme alligevel. I de 4,5 år jeg arbejdede som stewardesse, var jeg kun hjemme i julen én gang! Hos Jet-Time, overnatter man rigtig meget på hotel. Det er lækkert nok hvis der er en strand, solen skinner, og man lige har tid til et par sjusser ved poolen sammen med sine skønne kollegaer. Desværre var det ikke så ofte sådan det foregik i mit tilfælde. Jeg blev stamkunde hos Scandic hoteller rundt i Sverige, Norge og Finland, hvor jeg tit fik fornøjelsen af at sove 5 timer max, og spise morgenmad ud af en papirspose i bussen på vej til lufthavnen, fordi morgenbuffeten først startede kl6, og det var der flyet skulle afgå.

Til trods for alt dette, ELSKEDE jeg mit arbejde. Det var en kæmpe del af mig, og min indentitet. Som i kan læse, kommer jeg stadig til at skrive ‘vi’, selvom jeg ikke arbejder som stewardesse længere. Jeg savner det hver dag.

Screen Shot 2016-05-03 at 23.50.19 Screen Shot 2016-05-03 at 23.51.33

Hvorfor stoppede jeg så, tænker du måske?
Da A og jeg fandt sammen, vidste jeg godt at jeg ikke ville fortsætte som stewardesse, hvis det var ham jeg skulle have en fremtid med. Jeg havde set med mine egne øjne hvor svært det var at få et familieliv til at hænge sammen, hvis begge forældre fløj, og det ville jeg ikke byde mine kommende børn.
Jeg vil jo gerne have et arbejde hvor jeg kan holde sammen på familien, mens A flyver rundt og er ligeså rodløs som han plejer at være.
Hvis jeg skal have mig et godt og stabilt job, skal jeg have en videregåendeuddannelse, og eftersom jeg gerne vil forblive i branchen, blev det til en serviceøkonom uddannelse med Turisme speciale. Her har jeg mulighed for at tage uddannelsen som online studerende, og på den måde kan jeg få et studie til at hænge sammen med livet her i Dubai. Alt foregår på nettet – selv eksaminer. Jeg ville lyve hvis jeg sagde det var nemt. Undervisningen er slet ikke optimal, og det er virkelig svært at motivere sig selv til tider. Heldigvis er jeg meget målbevidst, og gøre det så godt jeg nu kan. Jeg håber at jeg en dag kan få en stilling i et luftfartsselskab, hvor jeg kan sidde med noget HR-relateret arbejde. Det kan også være at jeg en dag langt ude i fremtiden ender med at flyve igen? Man har vel lov til at håbe..

Screen Shot 2016-05-05 at 14.32.37

Jeg er stadig en kæmpe nørd, når det kommer til luftfart. Det hjælper nok heller ikke at jeg lever sammen med en Kaptajn der ikke taler om så meget andet end det! Det er en arbejdsskade. Det sidder så dybt i mig, og det vil det nok altid gøre.
Jeg tænker tilbage på min tid som stewardesse, med et kæmpe smil. Jeg har lært så meget, og har så mange minder med i bagagen som jeg altid vil have med mig.

Vil du arbejde i luften?

Hvis du går og drømmer om et liv på vinger –  så spring ud i det!
Efter min mening, er det verdens bedste job.
Hvis du vil blive boende i Danmark, så søg hos Jet-time, DAT, Thomas Cook Scandinavia, Air Greenland eller Primera. De har alle baser i Danmark, men være opmærksom på at de fleste kun ansætter på Sommerkontrakter som udgangspunkt, og derfor søger kun i starten af året. Hold øje med check-in hjemmesiden, hvor du løbende kan holde dig opdateret med jobopslag.
Det ultimative stewardesse job, efter min mening, er at flyve for Emirates, Qatar eller Etihad. Alle har base i mellemøsten, men hvis man er ansat hos dem, kan du være stensikker på at komme ud og opleve hele den store verden i luksus flyvemaskiner hvor du har redskaberne til at yde den bedste service muligt i branchen. Hvis jeg var single, så havde jeg søgt hos Emirates med det samme. Uden tvivl.

Er der mere i vil vide omkring min tid som trolley-dolly, eller noget andet om jobbet?  Spørg endelig løs.

Kys og kærlighed,
Screen Shot 2016-05-01 at 21.03.37

 

 

 

 

 

 

12 kommentarer

 • Så fedt et indlæg! 😀

  Hvis du kigger på min blog forstår du nok hvorfor. 😉

  Jeg har selv lige søgt ind til Jet Time i håb om et studie-job som samtidig kunne åbne nogle døre for mig efter endt uddanelse.

  Flere af disse indlæg, tak! 😀

  Og iøvrigt en rigtig fin blog <3

  PS: er din mand ved Emirates, Flydubai eller hvordan? 🙂

  Kram Tine
  http://tinebonde.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Mange tak Tine!

   Hold da op, du er en travl dame. Det er imponerende at du kan klare begge beviser på én gang. Hatten af for det ! True girl power.

   Det lyder spændende med Jet-Time. Krydser fingre for dig. Bliver det en realitet, så får du de bedste kollegaer. Kender selv en del af dem der flyver ved siden af pilot-studiet hos JT. Det er hårdt, men det kan åbenbart lade sig gøre! haha

   A er hos Flydubai. De søgte ‘direct entry’ Kaptajner, og hvis han startede hos Emirates skulle han være styremand i minimum 5 år, uanset hvor mange PIC timer han har. Han elsker det hos Flydubai 🙂

   Tak for interessen!
   Knus Mai

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mai!
  Jeg er bliver student her til sommer og er fuld igang med at planlægge mit sabbatår. Jeg har selv været ret interesseret i at tage til en af de spanske øer og arbejde. Derfor er jeg interesseret i at høre, hvad du gjorde for at score et job på Tenerife?
  Knus Isabel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Hej Isabel
   Hvor lyder det spændende! Da jeg tog til Tenerife havde jeg ingen planer om at blive der. Jeg var bare på ferie med min veninde. Nu er jeg ret snaksaglig, især når jeg får lidt at drikke, og der gik ikke mange dage før min veninde og jeg kom i snak med nogle englænder der boede der. De sagde, at de bare var taget derned, og gik rundt med ansøgninger til forskellige barer og restauranter. Det hele handler om netværk. Hvad har du tænkt dig at søge af arbejde?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Hej Mai 🙂
  Får du su under din udannelse?
  Mvh Nanna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Hej Nanna!
   Ja det gør jeg. Det kan man også få selvom man er bosat i udlandet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Havde du nogensinde været ude for noget skræmmende ombord? Mega fin blog!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Hej Clara. Mange tak!
   Når du siger skræmmende, mener du så noget med selve flyet, eller med passagererne ombord? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • clara

   haha – jamen jeg tænkte bare på om man aldrig bliver bange som stewardesse!
   Har selv fløjet en del, og synes altid der sker alle mulige ting, turbulens, så kan man ikke lande alligevel, folk bliver anholdt ombord – kunne være sjovt at høre om i opfatter det ligesom man gør som passager 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Ja det kan du tro 🙂
   Altså, for os der arbejder som stewardesser, tænker vi ikke særlig meget over turbulens – det sker jo hver gang næsten, og det er bare skide irriterende. Der skal ualmindeligt meget til at der sker noget farligt pga turbulens. Jeg har været med ombord MANGE gange hvor vi skulle lande andre steder end planlagt pga uvejr – men så er det jo bare sjovt at opleve nye steder. Jeg har prøvet en ‘nødlanding’ engang da jeg arbejdede på et ATR fly, fordi ruden sprang ude i cockpittet. Det var ret sindssygt. Mht passagerer, så sker der noget hver flyvning. Jeg har prøvet at være med hvor folk bliver anholdt, men det værste er nok når der er sygdomstilfælde eller dødsfald ombord. Det er noget der sker, og det er noget vi er trænet i at håndtere. Det er helt klart det værste – men det er en del af jobbet. Dengang jeg fløj, havde jeg ca 4-5 flyvninger om UGEN. Det er altså mange 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Mai!
  Super fint indlæg – især når jobbet som stewardesse interesserer og inspirerer mig rigtig meget! Jeg går med tankerne om, at blive stewardesse, da jeg elsker at rejse og opleve verden, men også dét at yde god service overfor andre mennesker og så er omgivelserne jo kun et kæmpe bonus! Men jeg er i tvivl om hvor stor chancen er, for at jeg kan blive stewardesse – og her håber jeg måske du kan hjælpe! Jeg blev student i sommers og er nu 19 år. Har 2 års erfaring fra Kvickly og har nu arbejdet over 1 år i Gina Tricot. Det er derfor naturligt for mig at være servicemindet, smilende og positiv omkring mit arbejde! Men vil flyselskaberne gerne have nogle så unge eller skal jeg vente nogle år?

  Derudover vil jeg lige høre hvordan en normal arbejdsuge ser ud som stewardesse? ✈🌎

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Steenkjær

   Hej Christina.
   Dejligt at du kunne tænke dig at blive stewardesse – det er det fedeste arbejde hvis du spørger mig.
   Det der med at ‘rejse og opleve verdenen’ afhænger klart af hvilket flyselskab du havner hos. Mange danske flyselskaber flyver meget ‘det samme’ og ikke særlig langt væk. Det er eller ikke ofte at man kommer ud og opleve noget, udover lufthavene. Din alder kan godt være et problem – mit råd til dig er at vente til du i det mindste fylder 20 år. Har du overvejet at blive guide i et par sæsoner? Det er en KÆMPE bonus, hvis man har guideerfaring. Husk også på at synlige tattooveringer er en no-go 🙂
   Held og lykke med det!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

26